MY BLOG

Lilypie Second Birthday tickers

Sabtu, 24 November 2012

HATIKU MILIK-MU oleh FATIMAH SYARHA [BAHAGIAN 3]


BAHAGIAN 3

''Maziah, pandanglah semua orang dari kacamata dakwah. Kasihan lelaki tadi,
mungkin niat dia ikhlas nak mencegah mungkar di depan matanya tapi kurang
teliti dengan tindakannya. Lagipun, kedudukan Maziah dan abang Maziah tadi
memang boleh menimbulkan prasangka,  betul tak ?'' Maziah mengangguk.
''Kita doakanlah agar orang sepertinya akan mengenal tarbiyyah dan da'wah
bil hikmah dengan izin Allah,'' Kata-kata Asiah Yusro menenangkan hati
Maziah. Dia berzikir memuji Allah.
Banna datang menghampiri adiknya.
''Maziah, kita beristighfarlah atas kejadian tadi. Mungkin silap kita juga.
Semuanya kerana salah faham,'' Banna mengingatkan adiknya. Maziah
tersenyum. Begitu juga Asiah Yusro.
''Insyallah, bang! Err, abang?dia lah yang menghantar kad biru tu. Maziah
ada mendengar abang panggil nama dia tadi, abang dah kenal dia, ya?!''
Tanya Maziah.
''Dia roommate Umar Al-Mujahid, bekas ketua pengawas sekolah kita dulu.
Abang selalu ziarah biliknya,'' Banna menerangkan. Di Taman Islam, siapa
yang tak mengenal Umar Al-Mujahid.
''Oh, ingat tak peristiwa kat bus stop tu? Rasanya, Umar lah yang
membonceng motor dia?'' Maziah memandang Asiah Yusro. Asiah Yusro berfikir
sesuatu. Hatinya resah mendengar nama Umar Al-Mujahid.
(Apa khabar dia sekarang? Masihkah dia seperti dulu? Hebat dengan tarbiyyah
dan da'wah?). Tak lama kemudian, Asiah Yusro bersuara,
''Ana pun rasa begitu. Bersyukurlah kalau lelaki tadi sebilik dengan Umar.
Mudah-mudahan Umar boleh membimbingnya mengenal tarbiyyah dan da'wah,''
Banna terdiam dengan kata-kata itu.
(Alangkah bagusnya kalau begitu. Tapi, aku takut si Fathil pula yang
membimbing Umar agar lari dari hidayah Allah. Na'uzubillah. Astargfirullah,
sangka tak baik kat orang pulak aku ni. Astargfirullah)
Fathil masuk ke bilik dengan nafas kencang berombak di dada. Dipecat baju
lalu dihempas kasar ke katil. Sejurus kemudian, dia merebahkan badan.
''Kenapa kau ni, Fathil? Masih gagal tackle Maziah ke?'' tanya Umar yang
sejak tadi memerhati. Umar baru sahaja selesai berbalas-balas sms dengan
Fika.
''Aku bengang betul lah!''
''Bengang apa?''
''Maziah dating depan aku tadi lepas sesuka hati dia je koyak kad yang aku
bagi. Siapa tak bengang?''
''Orang dah ada pak we, cari lain je?.''
''Huh, tak semudah tu! Ni Fathil?dia belum kenal lagi siapa Fathil!''
''Kau nak buat apa?'' Umar ingin tahu.
''Aku nak belasah dia malam ni. Kalau kau kawan aku, kau kena ikut aku,''
''Belasah perempuan?'' (Gila!) bentak hati Umar.
''Bodoh! Belasah pak we dia lah?''
''Eh, kau biar betul! Takkan sampai nak belasah orang,''
''Kau memang penakut lah Umar. Benci! Bukannya aku nak belasah betul-betul.
Takut-takutkan je. Joe pun ikut sekali, tak penakut macam kau! Kau
bayangkanlah, dia sanggup rampas mak we aku dan sengaja ajak dating depan
mata aku. Anak jantan mana tak tercabar? ''
''Bila masa kau berjaya jadikan Maziah awek kau? Orang rampas awek kau atau
kau yang rampas awek orang?'' Umar tahu Fathil tak pernah berjaya tackle
Maziah.
'' Kau tahu apa Umar?! Tu lah?asyik gila bersms je. Kau kena ingat, kau
dapat Fika pun sebab aku. Apa perasaan kau kalau aku nak berbaik balik ngan
Fika dan ajak dia bermadu asmaradepan mata kau?''
 Umar akhirnya mengalah.
''Hah, tu dia! Kau sedia Joe, kau masuk dulu,'' Fathil menunding jari tepat
ke arah Banna yang baru sahaja keluar dari kolejnya menuju ke kafetaria.
Wajah Banna agak samar dalam cahaya neon yang kurang terang. Fathil, Umar
dan Joe bersembunyi di sebalik sebatang pokok pinang kota. Tatkala Banna
melewati kawasan yang agak gelap itu, Joe menerajang Banna dari belakang
sekuat hati. Tenaganya difokus padu kepada kaki. Banna jatuh terpelanting
beberapa meter ke tanah. Mukanya tersembam ke batu sehingga hidungnya
berdarah. Gigi taringnya hampir tercabut.Umar masuk menyerang dengan
menyiku belakang Banna beberapa kali. Banna masih tersemban di situ. Dia
menarik kolar baju Banna untuk membuat pukulan seterusnya namun langkahnya
mati serta-merta tatkala terpandang wajah lelaki itu.
 Banna dan Umar saling berpandangan. Tangan kiri Umar masih kemas
menggengam kolar baju Banna dan tangan kanannya menggumpal penumbuk.
Perlahan-lahan Banna melepaskan gengaman dan meleraikan penumbuknya. Umar
menghulurkan tangan, membantu Banna untuk bangun. Banna menyambut dan
bangun membersihkan debu-debu tanah di badannya.
(Kau Banna? Ah?kasihan kau!) kesal hati Umar.
''Cis, mampuslah korang berdua!'' Fathil meradang melihat drama itu lalu
cubamenyerang Umar dan Banna serentak. Umar bertindak pantas mematahkan
serangan Fathil dengan menggunakan ilmu taekwando yang dimiliki. Fathil
sempat membuka beberapa langkah silat tempang dan membuat tumbukan tepat
sebelum serangannya dipatahkan. Joe pula masuk membantu tetapi silatnya
juga berjaya dipatahkan oleh Banna walaupun sudah tercedera. Banna gagah
dan tegap orangnya. Kalau tidak dipukul curi sebentar tadi, mungkin mereka
tak berpeluang mencederakannya.
''Woii!!'' seorang Pak Guard yang kebetulan meronda menjerkah mereka.
Cahaya lampu picitnya yang terang meyuluh satu persatu wajah-wajah pelajar
di hadapannya. Dia sudah berada terlalu dekat dengan mereka.
(Tiada harapan untuk lari) dengus Joe.
''Woii. Korang gaduh ye?''
''Tak, kami berlatih taekwando!'' Fathil berdalih.
''Berlatih taekwando? Takkan sampai berdarah-darah cam ni?'' Pak Guard
menyuluh tepat ke arah Banna. Hidung dan mulutnya berdarah.  Gigi taringnya
yang longgar akibat tersemban ke batu, kini sudah tercabut kerana terkena
penumbuk Joe.
''A'ah. Kami ada perlawanan minggu depan. Terpaksa berlatih kat kolej,''
tambah Joe.
''Jangan nak berdalih. Aku dah masak dengan perangai student. Tak de orang
yang berlatih sampai berdarah cam ni,'' Pak Guard masih curiga lantaran
melihat darah yang makin membuak-buak keluar dari hidung Banna. Begitu juga
mulutnya.
''Betul Pak cik. Saya berdarah sebab tersembam ke batu tadi. Tak sengaja,''
Banna pun terpaksa berbohong untuk meredakan keadaan yang menjadi semakin
tegang.Bukan bohong tapi helah.
''Lain kali, kalau nak berlatih pun, pergilah dekat court . Yang korang
berlatih dalam gelap tepi batu-batu kerikil ni, saper suruh? Sudah, aku tak
nak tengok korang berlatih kat sini lagi. Cari tempat lain!'' Pak Guard
meyakini kata-kata Banna lalu minta mereka segera bersurai.
''Kau ingat, kau tunjuk baik, aku boleh maafkan kau?'' api kemarahan Fathil
masih menyala-nyala terhadap Banna. Telunjuknya tepat dihala ke arah batang
hidung Banna. Ketika itu Pak Guard sudah pun berlalu pergi.
''Woii, Fathil! Kenapa kau tak cakap awal-awal kau nak belasah kawan aku,
hah?'' Umar menengking Fathil. Joe sedang mengurut-ngurut lengannya yang
sakit dipulas Banna sebentar tadi.
''Kau ingat aku ni bodoh sangat nak bagitahu kau? Mesti kau tolak
awal-awal. Aku nak kau nampak sendiri, kawan kau yang tak guna ni lah
rampas mak we aku. Pas tu dating depan orang ramai, buat maksiat!''
Umar terdiam. Dia memandang Banna seketika. Dia teringat Banna ada
mengatakan bahawa dia ingin berjumpa adik kembarnya ketika akhir pertemuan
mereka petang tadi.
(Patutlah first time aku tengok Maziah, aku rasa aku pernah nampak dia.
Baru aku perasan, wajahnya memang mirip wajah Banna)
''Fathil, awak salah faham..'' Banna bersuara, cubamenjelaskan keadaan.
Fathil segera memotong.
''Aku tak nak dengar apa-apa dari orang hipokrit macam kau! Maziah tu mak
we aku, kalau aku nampak korang berdua-duaan lagi sekali, aku takkan serik
belasah kau,''
''Bodoh! Memang kau salah faham?'' Umar menengking lagi. Dia tak dapat
menahan kemarahannya. Kalau dikutkan hati, mahu sahaja dia meramas-ramas
mulut celupar Fathil yang menuduh Banna bukan-bukan.
''Salah faham apa? Aku tengok depan mata kepala aku sendiri?'' Fathil
menguatkan kenyataannya.
''Aku pun tengok!'' tambah Joe.
''Kau pun sama bodoh! Buat malu je! Tu adik kembar dia lah, bukan mak we!''
Umar meyakini Banna memang mempunyai adik kembar walaupun tak pernah
mengenali kembar Banna sebelum ini. Banna adalah sahabat yang terlalu
dipercayainya. Fathil terdiam kaku dengan keterangan itu. Merah padam
mukanya.
(Aku belasah bakal abang ipar aku sendiri?)
Dari jauh Pak Guard tadi melihat mereka masih belum bersurai malah bertikam
lidah pula. Dia menghidupkan motorsikalnya untuk meronda ke sanalagi
sekali.
''Anggaplah tak de apa-apa yang berlaku. Saya minta maaf. Semuanya kerana
salah faham bukan salah sesiapa,'' ujar Banna dengan lembut sambil
menghulurkan tangannya.
(Uih, makhluk jenis apa yang baik sangat ni?) Malu sendiri Fathil
dibuatnya. Dia tidak menyambut salam itu kerana terlalu malu. Dia menumbuk
ringan bahu Joe untuk mengajaknya beredar. Pak Guard yang semakin hampir
membatalkan niatnya menegur tatkala melihat adegan Banna menghulur tangan,
kemudian Fathil dan Joe mula beredar.
''Tadi, berlatih taekwando. Ni berlatih teater pulak ke?'' sempat Pak Guard
menyindir sambil berlalu pergi.
Umar merenung wajah Banna.
''Banna, cedera nta teruk ke?''
''Sikit je,'' balas Banna, masih mampu mengukir senyuman.
''Nta tak patut minta maaf dari Fathil. Bukan salah nta pun. Fathil tu yang
memandai kata Maziah awek dia. Dia memang macam tu, kalau dah syok kat
perempuan, memang dia usahakan jugak sampai dapat,''
''Lupakanlah?.. Sebenarnya, Maziah tu dah ada orang masuk. Ana harap nta
boleh bagitahu Fathil hal ni,''
'' Insyaallah.Ana minta maaf. Ana betul-betul tak tahu mereka nak belasah
nta tadi,'' Umar dihantui rasa bersalah apatah lagi melihat sahabatnya
berdarah.
''Tak per, Umar. Lupakan? Nta juga yang tolong ana tadi. Terima- kasih!
Moga Allah yang dapat membalasnya. Tapi, ana harap nta akan mengambil
pengajaran. Belasah orang bukan cara untuk menyelesaikan masalah. Silap
haribulan, boleh kena buang universiti. Kita kena berfikir panjang sebelum
bertindak. Hari ni, ana, kawan nta sendiri yang nta belasah. Esok lusa,
kalau nta belasah orang lain pun, dia juga adalah kawan kepada seseorang,
anak lelaki kepada seseorang dan abang kepada seseorang. Fikirkan berapa
manusia yang membenci dan tak meredhai nta kalau nta membelasah
seseorang!!'' Kata-kata Banna membuatkan Umar  terfikir.
''Banna, ana minta maaf!'' Umar memeluk Banna. Handsetnya berirama
sekaligus meleraikan pelukannya. Adamesej yang diterima.
Bang Umar sayang, esok kita jumpa kat PWTC, jangan lupa pulak! Fika dah tak
tahan ni. Rasa rindu sangat kat abang. Hidup Fika betul-betul jadi gila tak
menentu, asyik ingatkan abang je! Esok ye sayang?.luv U!!
Umar serba- salah selepas membaca mesej itu. Wajah Hanif, Syamil, Hizbi,
Faizi dan Dr. Azmin seakan-akan terpancar dari anak mata Banna, mereka
seolah-olah sedang melambai-lambai mengajaknya ke smart group pada petang
esok. Umar membaca mesej Fika sekali lagi. Dia tewas dengan kuasa cinta Nur
Syafika.
''Banna, esok jangan lupa kirimkan salam ana kat semua. Ana betul-betul tak
boleh pergi smart group,''
''Baiklah, ana tak berhak paksa nta. Ana cuma mampu mengajak. Ana doakan,
Allah permudahkan urusan nta untuk siapkan  assignment nta,. Kalau sempat
siap, nta datanglah. Kejap pun tak per,' balas Banna. Mengharap.
****************************************************
Fika tidak putus-putus mengukir senyuman. Wajah kacak Umar Al-Mujahid
benar-benar membuatkan dia berasa bangga dapat berjalan di sisinya. Matanya
sentiasa menjeling manja menatap wajah pemuda itu. Dia cubamemasukkan
jejari halusnya  di celah jejari Umar namun ditepis oleh Umar. Suasana di
tepi tasik PWTC begitu romantis dirasakan.
''Kita tak boleh bersentuhan lagi, berdosa!'' iman di dada Umar bersuara.
Fika mencebikkan bibir.
''Alah, pegang tangan je, bukan buat apa-apa yang tak senonoh. Fika
kansayang abang. Nanti, Fika jadi milik abang juga. Apa salahnya Fika nak
bermanja sikit dengan abang,''Fika bersuara manja. Gerak badanya melentok
ke sana-sini kerana cubamenggoda Umar. Umar terdiam. Gurlp!! Tersirap darah
mudanya.Perlahan-lahan, tangannya dibiarkan berada dalam genggaman Fika.
Fika puas kerana tindakannya tidak dihalang lagi. Direbahkan pula kepalanya
ke bahu Umar.
''Abang Umar sayang, Fika nak tunjuk sesuatu pada abang, tapi Fika takut
abang marah Fika,''
''Tunjuk apa?''
''Abang kena janji takkan marah?''
''Kenapa abang nak marah pulak?''
''Janjilah dulu sayang?''
''Okey,abang janji takkan marah Fika,''
Fika tersenyum. Dia membuka selendangnya di hadapan Umar. Kacamata hitam
yang dipakai turut dipecat seketika. Umar kelu tak terkata apa-apa.
''Fika nak tunjuk rambut Fika, baru buat teknik rebonding. Lurus tak rambut
Fika? Abang suka tak?''
Gurlp! ''Fika, pakai balik tudung tu!'' arah Umar.
''Kenapa? Abang tak suka rambut Fika ke?'' Fika bersuara merajuk.
''Err, suka. Tapi, perempuan tak boleh tunjuk rambut dia pada lelaki.
Berdosa!''
''Alah, Fika tunjuk pun pada bakal suami Fika juga. Inilah tanda sayang
Fika pada abang. Fika memang terlalu sayang kat abang. Salah ke Fika nak
bahagiakan abang? Abang tu sepatutnya hargai pengorbanan Fika. Abang ingat,
buat teknik rebonding ni murah ke? Fika bazirkan duit Fika untuk abang.
Fika nak kelihatan cantik pun semata-mata untuk abang. Ini bukti cinta
Fika, bang! Tulus cinta Fika pada abang?'' Umar makin lemas dihambur
kata-kata manis Fika.Matanya dikaburi warna-warni pelangi yang indah dalam
dunia cinta ciptaan syaitan. Imannya direntap-rentap dan ditusuk-tusuk oleh
kata-kata Fika. Tangannya mula diangkat berani memeluk bahu Fika. Matanya
dipejamkan agar mindanya boleh terbang menyahut khayalan dunia cinta Nur
Syafika.
''Sejauh mana pun kita bersembunyi, Allah tetap nampak kita,''ungkapan
kata-kata Dr. Azmin tiba-tiba terngiang-ngiang di minda Umar. Imannya
berbisik lagi, masih tidak mahu tewas melawan bisikan syaitan.
Serentak dengan itu, Umar membuka matanya, terbit rasa berdosa. Dia
memandang sekeliling dan mula  terperasan bahawa ada sekumpulan pemuda
sedang berkumpul di tepi tasik dengan posisi yang sangat hampir dengan
posisinya. Mereka sedang rancak berbincang sesuatu. Umar menjeling sekilas
pandang.
''Gurlp! Diorang?'' Dada Umar berombak kencang tatkala melihat Banna,
Hanif, Hizbi, Syamil, Faizi dan Dr Azmin sedang mengadakan smart group di
situ.


Umar menolak Fika dari pelukannya. Dia mencapai selendang Fika
lalu memakainya. Kacamata hitam milik Fika turut dipakainya.
Fika hairan melihat tindakan Umar disusuli ketawa manja. Dia
menyangka Umar sedang berlawak untuknya.

''Kenapa abang pakai selendang Fika? Luculah abang ni!'' Fika
mencubit paha Umar.

''Fika, apa yang kita buat ni berdosa!'' Umar bersuara tegas
menyebabkan Fika mengkeriukkan dahinya. Umar semakin diburu
rasa bersalah tatkala melihat sahabat-sahabatnya.

(Ya Allah, aku harap mereka tak nampak aku!) hati Umar menaruh
harapan. Dia tidak sedar bahawa sahabat-sahabatnya sudah
sekian lama memerhati gelagat mereka berdua.

''Tapi?ini bukti cinta kita, bang! Fika bahagia dalam pelukan
abang. Fika sayang abang,''

''Mampuslah dengan cinta! Nak kena tangkap basah?'' Umar
tiba-tiba meradang. Jiwanya takut sekali.

''Jom balik!'' Umar mengajak pulang.

''Abang, Fika tak fahamlah! Kenapa tiba-tiba nak ajak balik?
Fika belum puas lagi bersama abang!''wajah Fika penuh keliru.

''Fika ada sakitkan hati abang ke? Kalau ada, tegurlah Fika,
jangan buat Fika tertanya-tanya macam ni. Fika tak nak
kehilangan abang sebagaimana Fathil tinggalkan Fika. Fika
sayang abang!''

''Abang nak balik?'' Umar berdiri lalu berjalan meninggalkan
Fika.

''Abang Umar, pulangkan tudung Fika!'' Fika menjerit kuat
membuatkan semua sahabat-sahabat Umar berpaling ke arah Umar.
Umar turut terhenti langkahnya dan memandang
sahabat-sahabatnya. Mata mereka bertembung.

Tiada ulasan:

TINGGALKAN JEJAK ANDA, SAYA AKAN MENJEJAKI JEJAK ANDA KEMUDIAN